Geef oplichters en inbrekers geen kans!

Het webinar is erop gericht om u weerbaar(der) te maken tegen genoemde vormen van criminaliteit. U krijgt adviezen en tips om zoveel mogelijk te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een inbraak, een babbeltruc of in de digitale val trapt van cybercriminelen.

Een webinar in het teken van inbraakpreventie, het herkennen en voorkomen van babbeltrucs en het vergroten van cyberweerbaarheid. Georganiseerd door de gemeente Eindhoven, in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de politie Oost-Brabant, 

Bedankt voor het kijken! We horen graag jouw feedback voor toekomstige webinars.

Wij zijn erg benieuwd naar uw mening over dit webinar. We vragen u dan ook om het evaluatieformulier in te vullen. Het invullen duurt ongeveer 5 minuten en uw antwoorden zijn volledig geanonimiseerd.

Meer vragen & antwoorden over inbraakpreventie, cybercriminaliteit en babbeltrucs:

Als je een tijdje weg bent: lamp bij voordeur aan of juist uit?

Het meest ideaal is een lamp met benaderingssensor.

En, wat is een tijdje: paar dagen? Altijd aan is niet aan te raden, dat valt sneller op.

Wat wordt er gedaan voor de veiligheid voor ouderen, met name in het donker?

De algemene adviezen zoals behandeld in het webinar. Wees voorzichtig met de voordeur openen na 19:00 uur (zorg voor zicht achter de voordeur, gebruik een goedgekeurde kierstandhouder.)

Als je op vakantie gaat, wat moet je dan doen? Gordijnen open of dicht. Ik hoor vaak open laten, maar dan kun je ‘s nachts zo binnen kijken.

Algemeen advies is: zorg dat er geen attractieve goederen zichtbaar zijn (ook overdag), registreer de waardevolle goederen en gebruik eventueel een goede kluis.

Daarnaast, laat het eruit zien alsof je thuis bent (d.m.v. automatische tijdschakelaars); vraag eventueel de buren of bekenden om de gordijnen te openen/sluiten bij afwezigheid. Ook zijn er `automatische gordijnen` op de markt (vanaf € 140,- voor de doe-het-zelver)

Hoe moet je handelen na oplichting/inbraak? Waar moet je dan rekening mee houden? Als je aangifte moet doen wat moet je meenemen.

In eerste instantie de politie bellen.

Bij oplichting gegevens vastleggen waar uit blijkt dat u opgelicht bent.

Bij een inbraak de politie bellen en overal vanaf blijven.

Als je aangifte gaat doen, neem dan een geldig legitimatiebewijs mee en eventueel een lijst van gestolen goederen.

Ik ga zeer zorgvuldig met mijn privégegevens om maar ontvang wekelijks zó veel nepmails! Zit bewust niet op Social media. Blokkeren/verwijderen maar hoe kom ik hier vanaf? Het blijft maar doorgaan!

Het beste is om na te gaan of de provider een spamfilter beschikbaar heeft: je kunt dan per mail aangeven of zij dit willen markeren als spam. Soortgelijke mails komen daarna in de spam-map zodat je achteraf in deze map kunt beoordelen om te behouden of verwijderen. Helaas betekent dat niet dat alles daarmee wordt afgevangen. 

Via deze link zijn er meerdere tips zichtbaar:https://opgelicht.avrotros.nl/hulp/vraag-antwoord/artikel/hoe-voorkom-ik-spam-in-mijn-mailbox/

Mag een camera die op mijn tuin staat gericht ook een stukje op de straat zijn gericht?
Klopt het dat de wijkagenten minder in de wijk aanwezig zijn. Wat is daarvan de reden.

Dit klopt niet. Mogelijk zijn zij op andere tijdstippen in de wijk na gelang van vraag en aanbod.

Wat is spoofing?

We spreken van spoofing als er een trucje gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen. Een bekend voorbeeld van spoofing is bijvoorbeeld het krijgen van een (phishing)mail van jouw eigen e-mailadres of zogenaamd namens een bestaand e-mailadres van een bank. Er bestaan meerdere varianten van spoofing.

Voor verdere informatie verwijzen we u naar onderstaande link.  

https://opgelicht.avrotros.nl/hulp/vraag-antwoord/artikel/wat-is-spoofing-en-hoe-kun-je-het-herkennen/

Wat is een goede methode om goede een daarmee moeilijke passwords te onthouden? is het gebruik van een Password Manager app zoals LastPass te gebruiken op de telefoon en laptop?

Een password manager is zeker aan te raden; het CCV gebruikt LastPass, Keepass wordt aanbevolen door de consumentenbond.

Kan het verplicht gesteld worden dat de mensen hun afvalcontainer van de straat halen, want die kan nu wel gebruikt worden om ergens op te klimmen en in te breken.

De algemene richtlijn voor de kliko’s zijn:

Zet groene en grijze bakken (kliko’s) op ophaaldagen niet voor 6.00 uur op straat en haal ze voor 23.00 uur weer binnen.

In de gemeente Eindhoven wordt hier zeker handhavend tegen opgetreden!

Hoe te reageren op "aanbellers" die zogenaamd bij buren (flat) dienen te zijn, maar niet weten hoe ze heten of waar ze wonen ? Woningcorporatie doet niks want het zijn "bezoekers" van buitenaf.

In dit geval word de ‘eigen verantwoordelijkheid’ bedoeld.

Advies: Spreek met de andere bewoners een aantal zaken af; Doe niet open en als ‘ze’ voor de buurman/vrouw komen; bijvoorbeeld: neem niet ongevraagd pakketjes aan van elkaar.

Als u een pakketje aanneemt,  controleer naam en adres! klopt dit niet? neem het niet aan!

Geef niet voor een onbekende de toegangsdeur vrij (zoals hierboven aangegeven) ook al komen zij met een mooi verhaal…; maar let ook op ‘meelopers’, spreek onbekenden aan… bijvoorbeeld ‘voor wie komt U?’ Criminelen willen niet herkend worden, haal ze uit de anonimiteit. Na verloop van tijd blijven ze weg

Ben 89 en voorzichtig, ik word dikwijls gebeld door "0103180014" durf niet terug te bellen, weet niet waar dit vandaan komt Wat denkt u?

Dit soort nep telefoontjes zijn heel irritant.

Hieronder staan links waar je dit soort telefoonnummers kunt herleiden:

https://www.wieheeftgebeld.nl/nummer/0103180014

– https://www.telguarder.com/nl/nummer/0103180014